Site menu:


italiageneraleFOTO'S VAN ITALIEklik op de kaart om zeven foto's per regio te bekijken

GOEDE REIS!
Valle d'AostaVALLE D'AOSTADe kleinste regio in Italie, met de hoogste toppen van de Alpen(Monte Bianco 4810 m,Cervino...), de heterogene dalen en het antieke nationale Park van de Gran Paradiso. Van de ski-voorzieningen van Courmayer tot de middeleeuwse vestingen, forten en AostaTrentino Alto AldigeTRENTINO ALTO ALDIGEBekend van deschoonheid van zijn bergen, bevat deze regio verschillende mooie omgevingen:de Dolomieten, de brede dalen, meren en thermale plaatsen. En verder:kilometers van sneeuw-piste
(Madonna di Campiglio...), prehistorische getuigenissen,verrukkelijke kastelen.
en beroemde steden

Friuli Venezia Giulia FRIULI VENEZIA GIULIAAan het uiteinde vannoord-oost Italie vindt je"het land van de tegenstellingen". Deze regio heeft een rijk en gevarieerd patrimonium aan cultuur, veroorzaakt door een ingewikkelde geschiedenis. Wat kan je zien? De hoogvlakte van Carso met zijn holten, bronnen, meren, lagunes... Sardegna SARDEGNAWat opvalt op het eiland zijn de tegenstellingen, lichten en kleuren van een land met een heel antieke traditie. Het prehistorische torenachtigebouwwerk, streng en onbewoonde plekken, wilde natuur, de bergen van de Gennargentu en...een adembenemende zee. Sicilia SICILIAEen regio met vele schatten: bergen, heuvels, vulkanen en de Mediterraan met onvergetelijk geuren en kleuren. De archeologische vestigingenvan Agrigento (Valle dei Templi), de mediterraanse parel(Tormina), de eilanden(onder meer de Eolie), Palermo en nog veel meer...maken het een betoverende en heel lieve regio (Cara Cefalù...)
Calabria CALABRIADe bakermat van de Oude Grieken (wie kent niet de “Bronzen uit Riace”?)
met antieke vestigingen, kerken, kloosters,
paleisen en plekken waar eeuwenlange tradities overleven en....800 km van kusten met een prachtige zee zoals Capo Vaticano. Wat een mooi herinneringen...
Veneto

allegro

allegro

VENETO(mijn regio!)Vanaf de Povlakte tot de geweldige Dolomieten, vanaf de Adriatico met zijn stranden en havens tot het Garda. Vanaf de kleine dorpjes van de Po (waar ik geboren en opgegroeid ben)tot de waardevolle steden als Verona, Vicenza en Padova. Vanaf de villa’s van Palladio langs de kust van de Brenta tot Venetie: een stad als geen ander…LombardiaLOMBARDIAHet is een groot gebied dat vanaf de Alpen tot aan de Povlakke ligt. Geschikt voor liefhebbers van wintersport, vande meren(Como,Maggiore,Garda)van de technologie, van het plezier en van de mondainiteit. De werelderfgoederenlijst van UNESCO biedt veel keuzen:vanaf Mantova, tot Milano met de bekende kring van Leonardo da Vinci... Basilicata BASILICATA Vanaf Matera, de stad van de rots (op de werelderfgoederenlijst van UNESCO), tot de prachtige zeebodem van de Maratea’s kust. Basilicata biedt veel stille plekken waar je kleuren en geuren van een land nog weinig verkend kan waarderen.
Campania CAMPANIAHet is een reis die vanaf dezee begint, met de eilanden van Capri en Ischia, en rijk aan mediterrane vegetatie. En hoe kunnen we de Vesuvio vergeten? En verder:
archeologische vondsten van Ercolano en Pompei en het geweldige Napoli, met zijn vele gezichten:“Vedi Napoli e puoi muori“(eerst Napels zien,dan pas sterven).
Puglia PUGLIAWie van zee houdt heeft veel keuzes: vanaf Otranto tot Santa Maria di Leuca, vanaf Gallipoli, tot de Tremiti eilanden. En verder:het nationaal park, bossen,
zoutmijnen en meren.En voor wie een duik in de geschiedenis wil nemen:vanaf de oertijd tot de Oude Grieken, vanaf de keizerlijke tijd tot de renaissence en het prachtvertoon van de barok(in Lecce).
Lazio LAZIO De bakermat van de westerse beschaving en van de christelijke cultuur, van meren en legendes, thermen en historische steden, weg van oude en groene heuvels. Roma: “la città eterna(=de eeuwige stad)”. Molise MOLISE Vooral heuvelachtig en bergachtig, biedt het een geweldig landschap, het nationaal park. De cultuur van de regio kan ook ondekt worden met het bezoeken van archeologische plaatsen, de abdijen, de gehuchten en de vele kastelen. En voor liefhebbers van de zee? De mooie zand-kust. Abruzzo ABRUZZO Groene hart van de Mediterraan, met eigen parken, oases en natuur reservaten. Vooraal bergachtig,biedt plaats aan de hoogste bergen van de Apennijnen (Gran Sasso), kleine oude dorpjes, met hun traditie, kloosters en kastelen. Geschikt voor tracking’s en natuur liefhebbers. Marche MARCHEVoornamelijk heuvelachtig en bergachtig, biedt het veel variatie:vanaf de wilde kust van de Conero, met zijn stranden tussen rotsen en rijke vegetatie, tot nationale en regionale parken, vanaf oases van WWF tot de Frasassi’s grotten, vanaf de pelgrimstocht plaatsen, als Loreto, tot het waardevolle Urbino. UmbriaUMBRIAHet is een regio rijk aan kunst en prachtige omgevingen:schitterende steden en middeleeuwse gehuchten(Perugia, Todi,
Gubbio), natuur landschappen als de Valnerina en de Valle Umbra. En verder:het Trasimeno meer, de Marmore’swatervallen, romeinse plaatsen, kloosters en spirituele plekken(Spello en Assisi).
Toscana TOSCANADe landschappen, de kunstzinnige patrimonia van de steden(vooral in Firenze)maken hem de protagonist van het wereldwijde tourisme. Van de eilanden, tot de getuigenissen van de etruscen en romaanse beschaving, tot de middeleeuwse gehuchten met kerken en abdijen. En Siena met de “palio”? Het is een van mijn lievelings steden. Romagna EMILIA ROMAGNA Gelegen tussen de Po en de Apennijnen is hij rijkelijk voorzien van historische steden zoals Ferrara en Ravenna. En bovendien:warme baden, parken, natuur reservaten en de bekende faciliteiten voor de sport en de pret van de Riviera Romagnola. (Rimini)badplaatsen Piemonte PIEMONTEOmringd door de Alpen-ketting, biedt het de breedste gletsjer van Italie en geweldige valleien, onder meer de Val di Susa. In de Langhe en in de Monferrato zie je de heuvels met wijngaarden, met gehuchten en kastelen. En verder: rijstvelden en populierbomen, het beroemde Maggior meer met zijn villa’s en parken.
Niet vergeten: de hoofdstad Torino.
Liguria LIGURIA Zijn zee is zijn grootste rijkdom, met zijn rotsachtige kusten, door baaien onderbroken.
Waar de gracieuse stranden van de charmante en onvergetelijke Cinque Terre...beschutting vinden. En verder:de bergen, indrukwekkend aan de rug van de kuststreek, en de stad die aan de zee behoort: Genova.


autori delle foto: grazie !